Header

juni 10, 2011

Sunday June, 5 - LAST DAY!!!

De allerlaatste dag van mijn stage vandaag! Met spijt in het hart neem ik afscheid van dit prachtige land dat mijn hart gestolen heeft ... maar voor ik sentimenteel word moest er eerst nog een (halve) dag gemixed worden. Ook de mastering ging vandaag toegevoegd worden aan de mix. Deze heeft een heel andere vorm dan de mastering van Bamboo door het verschil in genre.

Allereerst hebben we de vocals een algemene sound gegeven met de TC VoiceStrip plug-in. Deze plug-in is enig in zijn soort omdat hij nooit clipped ... desondanks de extreme compressie. De stem heeft een lichte distortion gekregen door de in- en out drive omhoog te trekken en voor dit genre is dat mooi meegenomen.

Ook de Character plug-in van Noveltech werd aan de stem toegevoegd om hem in de hogere regionen aangenamer te doen klinken.

De cleane vocalen hebben we een andere compressie gegeven (met Smack!) en natuurlijk ook Character toegevoegd. Vooral bij cleans is deze plug-in onmisbaar.

Mastering

We gebruiken 2 verschillende plug-ins voor het masteren.

Allereerst zetten we de iZotope Ozone als eerste plug-in op het masterspoor.

iZotope Ozone mastering plug-in
Deze gebruiken we zowel pre als post op de Slate Digital FG-X mastering plug-in ide nog extra volume toevoegd aan de mix.
Het leuke aan deze plug-in is dat hij ontworpen is door een drummer en dus ook werkt vanuit het oogpunt van een drummer. Deze past de mastering toe zonder in de weg te komen van de drums of de drums nadeel te laten ondervinden van de mastering.

De compressie en de LED-meter van de FG-X zetten we uit omdat we deze niet nodig hebben en zo trekken ze gelijk ook geen CPU kracht.
Slate Digital FG-X
Van de post iZotope Ozone gebruiken we enkel de Loudness Mastering module. Deze module is een limiter die de extreemste pieken verlaagt + een veiligheidsmarge instelt zodat de mix nooit clipped.

Hier eindigt de laatste dag van mijn stage. Het was een geweldige ervaring en ik kon me geen betere stage inbeelden.

Saturday June,4 - Mixing

Alweer een dag van vormgeving en ditmaal was het clean guitar time.

Bij The Homeless zijn slechts enkele partijen clean, maar we wouden deze toch een zweverig gevoel geven dus hebben we nogmaals de TC G-Major hardware Verb gebruikt + de T.C. VST ChorusDelay plug-in.
TC VST Chorus-Delay plug-in
We hebben de verschillende effecten via sends telkens op een nieuw spoor opgenomen om deze later zelf in te kunnen mixen. Het is altijd best om van een zo droog mogelijk signaal te starten; later kan je het dan zelf wet maken door de schuivers van de effecten open te zetten. Wanneer je niet op aparte sporen opneemt kan je nadien het effect niet meer verwijderen moest je er niet langer tevreden over zijn.

Opnemen op nieuwe sporen helpt ook met de delay compensation, aangezien deze effecten dan audiosporen zijn en geen plug-ins. Deze trekken dan geen CPU kracht om te draaien maar worden gewoon afgespeeld.


Verder heb ik ook de eindwerkstem beter gemaakt door hem mono te exporteren via een mono master fader. In de verschillende plug-ins (vooral de matering) heb ik de gain ook wat teruggedraaid om het clippen te voorkomen. Deze clipping kwam vooral doordat ik de stem stereo had geëxporteerd ... tijdens het bouncen worden de 2 mono tracks (die zo goed als op 0dB gemastered waren) dan bij elkaar opgeteld tot een enkel stereospoor (Mono summed) en hierdoor overstuurde de stem af en toe.

Friday June, 2 - Mixing

De tweede gitaar was vandaag aan de beurt om ingemixed te worden met de rest van de instrumenten. Eerst hebben we een nieuwe algemene sound gezocht met de verschillende microfoons. (4 microfoons zijn gebruikt om de gitaren op te nemen en elke microfoon heeft zijn eigen klankkleur en -gevoel).

Daarna hebben we met de iZotope Alloy allerlei veranderingen aangebracht. (EQ-ing, Transient, Exciting, Compressing en zelfs De-Essing(!))

De snare sporen die bestemd waren voor Trigger moesten beter afgefade worden + sommige snare hits moesten replaced worden omdat sommige snares niet goed klinkten.
Trigger interpreteert blijkbaar snare hits verkeerd die te vlug worden in- of afgefade. Hij mengt dan een raar klinkende sample in de sound, die aanvoelt als een slecht aangeslagen snare. Ik moest dus van elk nummer de snares op het Trigger-spoor beluisteren en checken of er nog slechtklinkende snares waren. Deze waren nog tamelijk veel aanwezig. Je kan een slechte snare op verschillende manieren 'beter maken' ... of je vervangt hem met een goed aangeslagen snare of je gaint hem bij of je fade hem beter af.

Het feit dat Trigger slecht reageerde op deze slecht afgefade snares was, ook voor Stefan, iets totaal nieuws. Maar van zo een dingen leer je dan ook het meeste door het effectief in de praktijk tegen te komen.

Wednesday June, 1 - Mixing + intership evaluation

Vandaag hebben we verder gemixed aan The Homeless. In het algemeen hebben we ons gefocussed op in balans brengen en vormen van de sound van de gitaren. Daarbij hebben we ook beter naar de niveaus van de instrumenten onderling geluisterd.

Daarnaast kreeg ik vandaag bezoek van mijn stagepromoter. Hij kwam langs voor een driehoeksgesprek en eindevaluatie van de stage.
Ik was wat later op de evaluatie dan verwacht omdat ik in de stad was voor enkele boodschappen. Toegekomen in de studio was mijn docent al aanwezig. Hij werd bezig gehouden door Stefan die een technische uitleg had afgestoken over heartwork studio.

Wanneer ik binnenliep werd ik direct in het gesprek betrokken en moest ik uitleggen wat mijn taken waren en hoe ik mijn dagen gevuld had.
Daarnaast heb ik, samen met Stefan, verschillende dingen uit de studio uitgelegd over hoe alles aangesloten was en wat bepaalde toestellen deden.

De evaluatie zelf was zeker en vast positief. Ik mag ook op freelance basis terugkomen naar heartwork om bands op te nemen en te editten. Bij het mixen en masteren zal sowieso Stefan aanwezig zijn, omdat het tenslotte zijn studio is.

Morgen gaan we verder met mixen waar we vandaag gestopt zijn door het stagebezoek.

mei 31, 2011

Tuesday May, 31 - Mixing

We hebben de draad terug opgenomen bij het mixen aan The Homeless.

Allereerst hebben we vandaag compressie op de snare drum geplaatst. Dit was nodig omdat er veel volumezwenkingen waren in de speelstijl van de drummer.
Deze volumezwenkingen zijn ook afkomstig van het type vel dat de drummer gebruikte. (Een Evans Hybrid).

Compressie toepassen op een snaredrum heeft niet altijd wenselijke gevolgen. De waveform van een snare is een piek (de aanslag) die zeer vlug uitfade naar een veel lagere waarde (de nagalm). Door compressie worden de grootste pieken naar onder gedrukt ... en spijtig genoeg lijdt de klank hier ook onder.
Hierdoor hebben we de sound die Trigger verzorgd wat moeten aanpassen.

Na enige tijd zoeken bleek dat de volumezwenkingen van de snare ook afkomstig waren uit de Dynamics en Velocity instellingen van Trigger. We hebben deze dan aangepast en hierdoor werd alles al vlug veel beter.


Alle elementen van een drumstel krijgen in post-productie een galm met zich mee zodat ze niet te droog klinken in de mix.
Deze keer hebben we de verb voor de snare niet uit een plug-in gehaald maar uit een hardware effecten apparaat: De TC G-Major.
TC Electronic G-Major effectenmodule
Deze is aan de interface van de geluidskaart gekoppeld via een digitale ingang en kan dus ten alle tijden gebruikt worden om verbs, delays of andere effecten toe te voegen aan de mix. Om ervoor te zorgen dat de TC niet constant moet aanstaan, kan je ook de nodige effecten opnemen op een nieuw spoor.

Nadat we de snare voorzien hadden van een galm, bleek het dat deze meer dan 2000 samples te laat door de interne multiplier van de G-Major. We hebben dan alle drumsporen met elkaar terug op een gelijk aantal samples gebracht met verschillende TimeAdjusters.


Na de snare hebben we ons gefocust op de overhead sporen. Op deze sporen staat de snare (en soms zelfs ook toms) altijd luider dan de cymbalen. Daarom hebben we ook compressie toegepast om de cymbalen meer te doen uitkomen. Allereerst met de Smack! plug-in die een goed resultaat leverde. For good time sake hebben we ook de iZotope Alloy compressie uitgeprobeerd en aangezien deze multiband compressing heeft konden we het spectrum in 3 delen verdelen.

  • Laagste gebied frequentiespectrum; hier zitten voornamelijk toms,
  • Middelste gebied waar voornamelijk snare hits zitten,
  • De hoogste frequenties met cymbalen lieten we ongemoeid. 

Na de compressie hebben we ook de Exciter met multiband toegepast op de overheads.

  • LOW: geen exciting, aangezien hier toch geen cymbalen zitten,
  • MID: 100% drive met de 'Tube' instelling,
  • HIGH: 50% met 'Tube' instelling.
Ook de Transient module hebben we toegepast en als laatste stap van de keten ook Limiting om de allerhoogste pieken te onderdrukken. 

Door al deze ingrepen krijgen de overheads een zeer mooie klankkleur en zijn ze over het algemeen ook veel luider. Dit geeft ons dan weer de mogelijkheid om ze harder/zachter in de mix te stoppen zonder dat er ongewenste geluiden de kop opsteken. 


Na dit zijn we begonnen met het mixen van de toms. Allereerst een lichte gate, EQ-ing en natuurlijk ook compressie. Tijdens het editten heb ik gekozen om de toms NIET te vervangen met een Trigger sample, maar nadat we de compressie toepasten werd het duidelijk dat de toms ten opzichte van elkaar teveel verschilden in nagalm en attack klank. Ik heb dan zelf enkele settings gemaakt met Trigger om de sounds te vervangen met een sample. 
De sporen geven nu nog enkele valse triggers maar dit probleem los ik deze week nog op. 

mei 30, 2011

Sunday & Monday, May 29 & 30 - Mixing

2 nieuwe dagen mixen!

Eerst heeft Stefan samen met mij m'n automation instellingen bekeken. Ik ben blijkbaar iets te enthousiast tewerk tegaan met het toevoegen of afnemen van dB's op de tracks. Wanneer iets stiller moest, heb ik direct met een stap van -6dB gewerkt ... en dit is een te grote stap in één keer.

We hebben dit dan aangepast en verder gewerkt aan de andere opmerkingen van Bamboo.

Naast het mixen op zondag heb ik nog met 3 (nieuwe) mensen group vocals opgenomen voor The Homeless. We hadden al met 3 mensen 4 sporen opgenomen. Nu komen er nog 3 mensen bij op 4 sporen en zo komen we dus aan 24 personen in totaal.

Op het einde van maandag waren alle opmerkingen van Bamboo afgewerkt en kon de 2de mix gebounced worden en opgestuurd.

Ik ben benieuwd naar de reacties. Morgen gaan we verder met mixen aan The Homeless!

Saturday May, 28 - Mixing

We hadden een paar dagen geleden een waslijst met eisen gekregen van Bamboo Avenue. Zij hebben ondertussen hun eerste mix gekregen en hebben na het beluisteren allerlei opmerkingen onze kant opgestuurd.
Hier zijn we zeker dankbaar om, want het is altijd beter wanneer een band verschillende aandachtspunten opgeeft ... zo kunnen we ons goed schikken naar de wensen van de klant. Wanneer een band net het tegenovergestelde zou doen en bij alles zou zeggen dat het 'ok is', zijn we geen stap verder.

Bamboo Av. had vooral opmerkingen over het luider of stiller zetten van bepaalde elementen in de nummers. Op sommige plaatsen moesten de blazers luider, op andere de zang stiller en de bassit had ook meegegeven dat hij een iets andere sound wou voor zijn partijen.

Algemeen lossen we in dit stadium van mixen zo'n wensen op met 'automation'. Dit is het automatisch luider of stiller zetten van bepaalde instrumenten. We kunnen dit niet doen in het mix venster van ProTools omdat dan in alle nummers bv. de basgitaar luider staat.

Automation stelt men in in het edit venster. We duiden het stuk aan dat luider of stiller moet en de schuiver (in het mix venster) gaat dan automatisch omhoog of omlaag wanneer de aangeduide passage langskomt.
Automation toegevoegd op de AUX bus.
Automation toegevoegd op audio niveau.
Automation is heel handig maar brengt ook negatieve zaken met zich mee. Nadat er automation is toegevoegd op een spoor, antwoordt de schuiver niet langer aan manuele wijzigingen. De aanduidingen met automation krijgen voorrang.

Automation kan toegevoegd worden op een AUX-bus (bij voorkeur) en op audio niveau. Op de AUX-bus werkt de automation dan ook op alle sporen die in de bus toekomen en op audio niveau werkt de automation enkel op het spoor zelf. 

mei 25, 2011

Wednesday May, 25 - Mixing

Stefan heeft vandaag eerst mijn werk van de snares bekeken. We hebben dan de beste gekozen en gestart met mixen van de drums. Omdat elk element van de drums (snare top en bottom, toms, kick en cymbalen) elk op verschillende sporen staan, moeten deze ook tegenover elkaar gemixed worden in niveau en sound.

We hebben de snare gefine tuned in sound en terwijl we dit deden merkte Stefan op dat er heel veel extra geluiden stonden op de originele snare-tracks ... dit is (vooral bij de snare) een probleem aangezien de snare naar een aparte bus wordt gestuurd die een reverb krijgt. Niet alleen krijgen de snares dan reverb maar ook alle andere geluiden worden door de bus gestuurd, zo in de finale mix.

We hebben dan op de snare track de basis gate plug-in van ProTools gezet, zodat deze enkel geluiden doorlaat boven een bepaalde threshold. Toch slopen sommige tom hits die op het snare spoor stonden, nog door de gate heen. Ik moest daarom de originele snare tracks ook volledig vrij maken van onnodige geluiden.

De ProTools gate/expander

Tuesday May, 24 - More editing

Gisteren heb ik de sound gezocht voor de kickdrum en vandaag was het (opnieuw) zoeken naar een sound voor de snares nodig. 
Ik moest alle snare samples afgaan en diegene selecteren die het beste de originele snare sound aanvulden. Hier ligt het verschil dat het originele geluid wordt gemixed met dat van Trigger. Bij de kickdrum ligt het anders omdat we daar opgenomen hebben met MIDI en geen origineel geluid hebben om van te starten. 

Na anderhalf uurtje had ik 4 pre-sets met elk 3 snares gemaakt. Dit waren er echter teveel dus moest ik opnieuw beginnen met de gekozen samples en zo mijn weg werken naar 3, maximum 4 samples. 

Uiteindelijk heb ik de 12 samples kunnen herleiden naar 3. Ergens verborgen in de instellingen vond ik nog de sample van een Ludwig Black Beauty. Die heb ik ook toegevoegd omdat hij wat extra 'pop' gaf. De ketelklank werd er wel door benadrukt, maar die krijgen we wel weg met EQ-ing. 

Monday May, 23 - Editing + mixing

De eerste dagen na opnames zijn altijd lekker vol met editwerk aan het nieuwe materiaal.

Allereerst heb ik verder gewerkt aan het isoleren van de snare hits op het triggerspoor en wanneer dit klaar was konden de vocals ge-edit worden. 
In totaal heb ik 4 sporen zang van de (hoofd)zanger + 3 sporen van de gitarist + 4 sporen gang vocals. Werk genoeg dus want elk woord dat kon geïsolleerd worden van het volgende, moest afgefade worden. Vooral ook omdat je niet elke ademhaling in de mix wilt hebben. Alle adems weghalen, haalt tegelijk ook de natuurlijk feel weg, dus ik laat er sowieso een aantal staan. 

Stefan zei me 's morgens dat ik op tijd naar huis moest gaan eten omdat we rond 18u nog minstens 2uur gingen mixen. Dit had ik niet verwacht, maar het is wel geweldig dat we dit nu al gaan doen. 
Al bij al is het mogelijk omdat het meeste van het editwerk al voltooid is. 

We hebben tijdens het mixen allereerst gezocht naar een kickdrum sound die het beste bij de mix zou passen. Ik had dit al gedaan, maar op een iets te complexe manier. In Trigger had ik zelf allerlei parameters zitten tweaken terwijl dit eigenlijk gebeurd met nog andere plug-ins. 
Het beste is om te starten van 1 sound met een Z1 en Z3 sample (Z1 = top micing; Z2 = bottom micing; Z3 = Micing van iets verderaf).
Trigger werkt met samples van echte drums, opgenomen met miccrofoons en volledig onbewerkt. Zo heeft de gebruiker altijd alle controle + realistische sounds die niet digitaal klinken. 

mei 22, 2011

The Homeless - Recording day 5&6

Vocals baby!
Dit weekend zou volzitten van de energie aangezien de recordings van hardcore band The Homeless afgewerkt worden.
The Homeless hebben niet alleen screams maar ook cleane zang en een paar kleine stukken 'gang-vocals'. Dit zijn stukken waar er meerdere mensen tegelijk roepen om het effect van een schreeuwende massa na te bootsen.

Zaterdag
Vandaag was de zanger al vlug in de studio; het beloofde een lange en zware dag voor hem te worden. Zangers werken met een zeer fragiel instrument en vooral voor een hardcore band wordt het werken op een harder stemniveau, al vlug overbelastend.

Het ingainen van een roepende zanger is altijd vrij moeilijk en in tegenstelling tot Bamboo Avenue, waar de zang vrijwel op 1 niveau zat, was het hier even fine tunen.
Ook voor de cleane zang en backings (die gedaan worden door Cliff, de gitarist) waren er andere instellingen nodig op zowel microfoon als pre-amp. Om niet teveel te hoeven veranderen aan de instellingen van het materiaal, hebben we telkens bij het wisselen van zanger de microfoon op een andere kanaal geprikt. De GoldMic pre-amp heeft 2 kanalen. Zo konden Bjorn en Cliff elk hun eigen instellingen hebben.

Uiteindelijk ging het recorden voor Bjorn vrij vlot, maar na 3 nummers hoorden we dat zijn stem wat stiller en heser werd. Het is dan ook zeer belastend om ongeveer 4u aan een stuk te staan schreeuwen terwijl een zanger live maar een half uurtje zijn stem moet gebruiken.
We hebben dan beslist om te pauzeren en wat te gaan eten. Nadien zouden we zien hoe het met zijn stem ging om eventueel het laatste nummer af te werken.

Nadat we gepauzeerd hadden, liet Bjorn ons weten dat het niet meer voor vandaag was. Het is ook altijd belangrijk om niks te overhaasten, want het gevaar is dan natuurlijk dat de stem er dan niet met volle kwaliteit wordt vastgelegd EN dat hij nadien waarschijnlijk schade zou hebben aan zijn stembanden en keel.

Bjorn heeft dus niet meer gezongen, maar hij heeft wel nog een stuk tekst ingesproken. Dit is het einde van een nummer waar de zang veel zachter wordt en er niet meer mag geroepen worden. Hiervoor moesten we de pre-amp veel harder ingainen en de PAD knop van de microfoon op 0dB zetten. Het gevolg hiervan was dat het geluid van de hoofdtelefoon vrij hard mee in het signaal zat ...

We hebben dit opgelost door de microfoon te switchen van de GoldMic naar de RME pre-amp. Deze kan harder zonder dat hij begint te ruisen. Het niveau van de hoofdtelefoon hebben we ook lager gezet.

Er werden in totaal 3 nummers vandaag ingezongen ... het laatste nummer is voor morgen.

Zondag
Na gisteren was het eigenlijk spannend of Bjorn zijn stem volledig goed was om verder te gaan. Na een kleine opwarming (vaak is gewoon spreken of neuriën al voldoende om een stem op te warmen) konden we verdergaan met het werk.
Na een paar uur lag het nummer vast en konden we beginnen aan de group vocals.

Hiervoor hebben we de microfoon iets verzet van plaats in de opname ruimte. Zo konden er tegelijk 3 personen inzingen.
Ik heb 4 nieuwe sporen en een nieuwe AUX bus gemaakt om deze vocals op te nemen. De tekst die moest ingeroepen worden werd telkens 4 keer achter elkaar opgenomen. 3 personen x 4 lijnen = 12 personen. De sporen worden onderling nog enkele miliseconden ten opzichte van elkaar verschoven, zodat het effect van door elkaar roepen bekomen wordt.
Op zich zijn 12 personen nog niet zoveel, dus laten we deze week nog andere mensen langskomen in de studio om de tekst nogmaals in te zingen. Dan hebben we 24 mensen of misschien zelfs 36 mensen die in totaal de tekst roepen. Het is ook goed om andere mensen te laten zo roepen ... zo zijn er verschillende stemkleuren en -tonen die door elkaar roepen.

Hier kan u een stukje video bekijken van de vocalsessies (bedoeld als promotiemateriaal voor de band).

Morgen begint voor mij terug het editten en woensdag zullen we beginnen mixen!

mei 21, 2011

Friday May, 20 - Editing day 8

Om de dag te beginnen heb ik de opstelling voor de vocal opnames van The Homeless gemaakt. We gebruiken de Rode NT2-A condensator microfoon.
Deze microfoon kan opnemen met 3 richtingskarakteristieken (Bi-directioneel, Cardioïde en Omni), heeft een 40 of 80Hz laag-af filter en heeft een PAD instelling van 0, -5 of -10dB.

We monteren deze microfoon in een flexibele ophanging (links) op het statief. Rechts ziet u de finale opstelling met pop- en reflectiefilter. Deze reflectiefilter van SE zorgt ervoor dat de opnames in een drogere akoestische ruimte worden opgenomen zonder storende reflecties van andere objecten in de kamer.

Na dit heb ik de refreinen van Bamboo Avenue waar meerdere zanglijnen zaten wat juister getrokken.
Ze zaten soms wat naast elkaar heen te zingen zodat de tekst niet meer duidelijk verstaanbaar werd.

Ik heb dan ook exports gemaakt van de stem van het eindwerk.

Nadien heb ik in een duplicaat van de snare top track alle snare hits geïsoleerd van ander geluid en risidu. Hierdoor zal Trigger enkel reageren op de snares die hij ook daadwerkelijk moet versterken en niet op andere geluiden die zich op de microfoon bevindt. Enkel de top waarde van de slag is genoeg om Trigger te doen reageren. Nagalm en andere geluiden kunnen dus verwijderd worden.

De rode track is de duplicate track van de snare, waar enkel nog de topwaarde te zien is.

Thursday May, 19 - Editing day 7

Ik moest van Stefan de sessie van Bamboo Avenue herbekijken en vooral de fades bij de basgitaar en de blazers. Ook moest ik in de sessie van The Homeless de basgitaar herbekijken op 'foute fades'. 

Er waren verschillende stukken waarvan ik nu weet dat ze ook effectief fout zijn. Blijkbaar ben ik in de eerste week van het editten op hol geslagen met faden. De raarste fades volgden elkaar op. Nu sta ik (gelukkig) al iets verder om te begrijpen dat dit echt niet gunstig was. ik heb dan zo goed als alle fades van de blazers herdaan en hier en daar heb ik nog zelfs enkele overbodige 'adems' van een blazer weg kunnen halen.

Daarna was het herfaden van de basgitaar aan de beurt. Hier was ik wel beter tewerk gegaan dan bij de blazers, maar toch moest ik hier en daar een fade verbeteren. Het is wel tof dat ik nu merk dat ik hier fout zat wat wel duidt op vooruitgang ... maar de weg is nog lang. 



In de namiddag heb ik verder gewerkt aan de stem van het eindwerk. Ik had een probleem ontdekt waar het leek alsof er een gate of compressor te traag open ging (attack tijd) om het eerste deel van een zin goed door te laten. Het begin was stiller dan het volgende stuk. Soms ging het maar om enkele lettergrepen maar dit is echt niet de bedoeling, zeker niet voor een eindwerk. 
Stefan heeft me geholpen om de fout op te sporen. Het bleek afkomstig te zijn van de mastering plug-in die een ingebouwde compressor heeft. We hebben deze dan uitgeschakeld omdat we toch al compressie toepasten. 


Verder hebben we ook de Smack! compressie plug-in verwijdert uit de ketting en vervangen door de iZotope Alloy Dynamics plug-in. De reden hiervoor was dat deze multiband-compressie kan toepassen, iets wat de Smack! niet kan. 
Tijdens het opnemen van de stem waren in de studio naast ons de repetities voor Idool bezig. Natuurlijk staan hun basklanken op onze opnames en in stillere passages zijn deze echt storend. Omdat de stem compressie krijgt, worden deze stukken dan ook luider. 
Met de multiband compressie kunnen we kiezen waar (en waar niet) er compressie wordt toegepast. We hebben dan de frequenties tot 80Hz met de iZotope Alloy EQ naar beneden getrokken en ze NIET gecompressed. Zo zijn ze allicht al veel stiller dan de rest en storen ze minder. Volledig krijg je deze natuurlijk nooit weg en dus wordt het spannend of de jury er problemen van maakt. 

mei 19, 2011

Wednesday May, 17 - Mixing day 5

Vandaag is er weer vanalles gebeurd ... en langs de andere kant hebben we niet zoveel gedaan.

Allereerst hebben we de eerste mix voor Bamboo Avenue afgewerkt en de verschillende nummers gebounced naar de harde schijf (= exporten naar WAV, MP3 of een ander bestandstype).
We hebben nog een paar dingen aan de sound veranderd, maar van echt ingrijpende veranderingen kunnen we zeker niet meer spreken. De eerste mix was al zo goed als afgewerkt.

Omdat de plug-ins (en vooral de galm plug-ins) veel CPU performance vroegen, hebben we de geluidskaart buffer verdubbeld om ervoor te zorgen dat de sessie niet vastsloeg. Hierdoor versnelden alle tracks van de sessie ook een vrij groot aantal samples die we dan terug hebben vertraagd. Dit is nodig, anders lijkt alles onstrak. We werken met een 48kHz sample rate (= 48 000 samples per seconde); doordat we de buffer verdubbelden, kwamen sommige tracks met een verschil van 6000 samples binnen. Ik heb deze tracks dan vertraagd met een Time Adjuster zodat ze terug op hetzelfde moment binnenkwamen als alle andere.

Nadien heeft Stefan mijn werk, dat ik aan de gitaar fades heb gespendeerd, nagekeken.

mei 17, 2011

Tuesday May, 17 - Editing day 6

Vandaag heb ik verder gedaan aan de resterende gitaartracks die ik moest opschonen en af-faden. Het ging lekker vlot en na de middag was ik hiermee klaar.


Om de CPU en het geheugen niet teveel te belasten tijdens de opnames van de gitaar, hebben we de kickdrums her-opgenomen op een nieuw spoor, met de sound van Trigger. 
Zo konden we de instrument track met de Trigger plug-in uitschakelen omdat deze veel prestatiekracht vraagt van de computer.
Zeker tijdens het recorden willen we voorkomen dat er plotseling een error tevoorschijn springt omdat we te weinig geheugen hebben.

Bij het opschonen van de gitaartracks heb ik nog enkele fouten gevonden in mijn kickdrum patronen. Ik heb deze dan (tijdelijk) rechtgezet op de audiotrack van de nieuwe kickdrum. 

Natuurlijk zijn deze wijzigingen nog niet aangebracht in het MIDI spoor van de kicks, want deze hadden we uitgezet om CPU en geheugen vrij te maken. 
De paarse audiotrack loopt niet altijd gelijk met de MIDI track. 
Daarom heb ik nu de goede patronen overgenomen van de audiotrack naar de MIDI track. Sommige aanslagen moesten wat versleept worden, andere moesten dan weer verwijderd worden. 

Uiteindelijk hebben we de MIDI track nodig omdat Trigger naar deze luistert om de kickdrum aanslagen te re-sampelen.


Na de middag heb ik de volledige gitaaropstelling met microfoons opgeruimd en heb ik verder gewerkt aan de stem van het eindwerk. 
Stefan had me een paar tips gegeven voor het af-faden van een spreekstem en blijkbaar waren de fades die ik gemaakt had niet echt van toepassing hiervoor. Niks aan het handje natuurlijk want alles is aanpasbaar ;-) 

Nadat alles mooi was afgefade heb ik geëxperimenteerd met enkele plug-ins. 


1. Smack! plug-in: Deze zorgt voor compressie en verkleint de dynamiek tussen harde en zachte delen waardoor het totale volume omhoog kan. 

2. TC Electronic VoiceStrip plug-in: Deze is speciaal ontworpen voor het bewerken van stemmen en kan EQ'en, compressie toepassen, de-essen (vervelende S-klanken minimaliseren) en een gate toepassen.
Ik heb van deze de De-esser en de EQ gebruikt.

3.  Noveltech Character plug-in: Prachtig ding dat echt een meerwaarde geeft aan de stem door frequenties te accentueren die als 'prettig' worden ervaren. 

Met deze plug-ins krijgt de stem een nieuwe dimensie. Na deze heb ik ook een mastering plug-in toegepast op de mix. Namelijk de Slate Digital FG-X. 
De voice tracks zijn nu bijna klaar en waarschijnlijk ga ik ze donderdag exporten zodat ik ze eens kan vergelijken met de originelen. 

Morgen werken we de laatste dingen af aan de eerste mix voor Bamboo Avenue. Ik ben benieuwd naar hun reacties! 

Monday May, 16 - Editing day 5

Zondagavond had Stefan me gezegd dat ik nog niet direct kon beginnen aan het editten van de gitaren van The Homeless. Hij zou me eerst laten zien hoe ik tewerk moest gaan.

Ik ben dan 's morgens aangekomen in de studio en heb daar verder gewerkt aan de verstelstem van ons eindwerk.
Ik was ongeveer aangekomen in de helft van alle tracks dus er restte nog wat werk. Aangezien we op 3 sporen verschillende versies hadden opgenomen, had ik gelukkig veel keuze om de tekst samen te stellen. In de studio naast de onze was men op dat moment aan het repeteren voor Idool. Natuurlijk stond hier en daar hun muziek overduidelijk op onze opnames. Ik zou die in de pauzes kunnen wegknippen, maar dan klonk de stem helemaal niet normaal meer ... en na compressie worden de stillere delen alleen maar luider. Daarom was ik ook echt blij met de verschillende versies.


Rond de middag kwam Stefan langs om me uit te leggen hoe ik juist moest tewerk gaan met de fades voor de gitaren.
Bij The Homeless hebben ik veel meer moeten werken met inprikken dan bij Bamboo Avenue. Inprikken is het recorden van 1 riff of stuk gitaar in 2 of meerdere keren. De gitarist speelt bv. de helft en stopt dan met spelen. We beginnen dan terug met recorden door een deel te 'overschrijven' en dan verder te gaan. De overlappende delen zijn nooit echt zuiver en moeten dus aan elkaar worden vastgemaakt en vloeiend in elkaar overgaan dmv. een fade.

De verticale streepjes in de tracks zijn overgangen waar we hebben ingeprikt.
Wanneer je deze overgangen niet fade, zal je de overgang altijd horen ... dit komt omdat bv de noot iets verschilt in pitch. Soms maakt de speaker een kleine krak, omdat de sinusvorm niet meer vloeiend doorloopt.

In totaal waren er 2 hoofdpartijen en 3 bijkomende. Ik heb 2,5 nummers kunnen afwerken en de rest is voor morgen. Ook zijn er een paar overgangen die ik echt niet proper krijg afgefade. Hier zal Stefan me morgen bij helpen.

mei 15, 2011

The Homeless - Recording day 3 & 4

Zaterdag 13 mei
Opnamedagen 3 en 4 voor The Homeless en op het programma: gitaren!

Ik heb weer enorm veel bijgeleerd en vooral op het vlak van gitaren zelf. Stefan heeft zoveel ervaring en dit is waar het hem ligt. Hetzelfde geldt volgens mij ook voor elke band die komt recorden ... iedereen die buitengaat, neemt zo een groot pakket aan kennis mee naar huis.

We hadden de amp- en microfoonopstelling al opgezet op vrijdag dus konden we direct beginnen met sound zoeken en soundchecken op zaterdag.
De eerste gitarist kon rond half 1 beginnen met tracken van 4 nummers, dus er was van geen tijdsdruk sprake. Het tracken zelf ging bij sommige nummers vlotter dan bij de andere, maar al bij al stonden de nummers vrij vlug vast.

Na de eerste gitarist konden we dus beginnen met het tracken van de 2de gitarist zijn lijnen. Natuurlijk heeft hij een volledige andere configuratie (gitaar, amp, box) om een mooie verschillende sound te krijgen tegenover de eerste. Wanneer deze sound goed verschilt, kunnen we ook het best mogelijke stereobeeld creëren.
Terwijl de 1e gitarist op een Orange Dual Tiny Terror versterker speelt met een Fender Telecaster gitaar, speelt de 2de gitarist op een Peavey 5150 met een LTD EC-1000 gitaar. Elke combinatie van gitaar en versterker bij elke gitarist klinkt anders.
We hebben ervoor gekozen om de microfoons te laten staan en beide versterkers door de Organge cab te sturen. Op zich veranderen de speakers (Vintage 30's) niks aan het geluid van de amp.

Tot onze grote spijt werd na enige tijd werd duidelijk dat sommige stukken niet klopten in toon met de eerste gitarist zijn ingespeelde stukken. Dit kwam omdat de eerste gitarist zijn gitaar niet juist geïntoneerd was op de stemming. Zo'n fouten hoor je natuurlijk pas wanneer de 2de gitaarpartij bij de eerste wordt bijgevoegd ...
Stefan heeft zich dan bezig gehouden met het intoneren van de gitaar.
Rond 9u waren we klaar met opnemen en alle andere rondhangende paperassen en dus beloofde zondag een harde en vermoeiende dag te worden.

Zondag 14 mei
Toen we in de studio kwamen was Stefan al terug bezig aan het juist intoneren van de Fender. Terwijl de eerste gitarist nogmaals nieuwe snaren kon opleggen, kon de 2de gitarist zijn lijnen inspelen. Dit ging vrij vlot en rond 13u30 konden we herbeginnen aan de eerste lijnen.
Uiteindelijk hebben we gekozen om deze te herspelen met de LTD gitaar omdat de Fender bleef ontstemmen na enkele aanslagen ... en aangezien een nummer juist beginnen en vals eindigen nog niet in is hadden we dus geen andere keuze.

Rond 20u waren we klaar met alle gitaarlijnen op te nemen en konden we spreken van een 100%-instrumenten-klare sessie!

Volgende week zaterdag en zondag zullen de vocals gedaan worden (zowel clean als screams als group vocals). Ik kijk er alvast naar uit en in de tussentijd kan ik beginnen editten aan de gitaarlijnen.

Hier kan u een kleine video bekijken van The Homeless met beelden uit de studio.

mei 13, 2011

Friday May, 13 - Editing day 4

Omdat er telkens 5 werkdagen zitten tussen de opnamedagen met The Homeless, heb ik telkens vrij veel tijd tussendoor om te werken aan het editen. Vandaag was het meeste werk al gedaan dus had ik wat vrije speling.

Nadat ik nog eens geluisterd had naar de tracks met de snare via Trigger, viel het me op dat er wat valste triggers aanwezig waren. Trigger reageert ook op harde accenten op toms ... daarom dat ik hoogstwaarschijnlijk de snaretracks voor Trigger ga leegmaken met enkel nog de slagen aanwezig die daadwerkelijk moeten versterkt worden. 

Ik heb na het bewerken van de sessie al de gitaarcab opgesteld en de microfoons opgesteld. 

We gaan de gitaar met 6 lijnen opnemen. 4 microfoons, de Marshall JMP-1 pre-amp en natuurlijk ook met DI. 
Op de foto hieronder ziet u de cab met head en microfoonopstelling. 

Van links naar rechts gebruiken we de volgende microfoons: 

1 = Shure SM57
2 = Studio Projects B1
3 = Rode NT2-A
4 = Shure SM57 Beta

Nadien heb ik gewerkt aan de stem van de spreker voor ons eindwerk. We hebben deze opgenomen een weekje terug en nu ik toch in een echte studio zit ... kan ik de stem hier ook het beste bewerken. We hebben hier hele goeie plug-ins die de stem een echte documentaire-stijl kunnen geven. 

Morgen beginnen we met recorden van de gitaren, dus ik ben heel benieuwd hoe alles gaat verlopen! 

Thursday May, 12 - Editing day 3 (The Homeless)

De laatste edit-loodjes aan de basgitaar verder afgewerkt vandaag + de kickdrum en de basgitaar ten opzichte van elkaar overal juist gezet. 
We hebben de songs ingespeeld zonder metronoom en daar kwamen er hier en daar wat minder strakke stukken voor. Soms zat de basgitaar voor op de kickdrum en soms ook andersom. Ik heb deze fouten dan rechtgezet dmv wat verschuiving zodat deze weer perfect op elkaar lagen. 
Dit is zeker nodig omdat basgitaar samen met de kickdrum zorgen voor de ultieme basis van begeleiding en de laagste tonen in de mix. Wanneer er dan één van de twee niet juist ligt, valt dit onmiddellijk op.

Daarna heb ik ook de snare van The Homeless met trigger bewerkt om hem een goeie sound te geven. Op een duplicaat van de snaretrack heb ik Trigger geprogrammeerd met verschillende sounds en instellingen. Dit bleek toch een heel moeilijke taak te zijn. Ik ga me waarschijnlijk hier door Stefan laten helpen want er zal meer nodig zijn dan gewoon een sound zoeken.

In de intro zit een klein stukje met rimmclicks. Daarom moeten deze ook bewerkt worden met Trigger zodat ze duidelijk hoorbaar zijn in de mix. Dit gebeurt op dezelfde manier als met Bamboo Avenue.

Wednesday May, 11 - Mixing day 4

Vandaag weer een dag samen met Stefan om te mixen voor Bamboo Avenue!

We hebben om te starten nog even wat editwerk aan de velocitywaarden gedaan. Puur om het voor onszelf aangenaam te maken om te mixen, zodat we niet telkens naar hetzelfde nummer moeten luisteren als we mixen.

We hebben verder gemixed aan de totale verhoudingen van alle instrumenten tegenover elkaar en tegenover de zang. We hebben ervoor gezorgd dat er nergens overstemming plaatsvindt en dat alles hoorbaar blijft. Vooral in de druk bezette stukken is dit even zoeken naar een gulden middenweg.

- De bas hebben we omhoog gehaald met automation. Dit wil zeggen dat de bassist in verschillende nummers een verschillend speelvolume had. Dit mag natuurlijk niet opvallen en daarom programmeren we de AUX bus zodat hij zichzelf aanpast aan het verschil in volume van de bas.

- De blazers hebben we qua volume ook aangepast zodat ze nooit boven de zang uitkomen. We hebben ze ook meer definitie gegeven met allerlei plug-ins (ondermeer met de iZotope Alloy, de Noveltech Character die echt goeie resultaten gaf en ook natuurlijk wat basis EQ-ing.)

- We hebben ook de vocals op elkaar afgestemd qua volume, compressie + andere plug-ins toegevoegd om betere sound te geven.

System Usage overload 

We komen aan het einde van de eerste mix en dus draaien er op dit moment vrij veel plug-ins. Deze vragen ook veel geheugen en CPU kracht en er is natuurlijk een bepaalde limiet van plug-ins die je kan draaien.
Trigger is een zeer zware plug-in en ondertussen draaien er 5 Triggers in ProTools (2 toms, snare, kick en rimclicks). 

We kunnen dit probleem oplossen door de bewerkte sporen opnieuw op te nemen met het geluid van Trigger. Zo kunnen deze plug-ins weg en hebben we weer geheugen en CPU over.
Toms en rimclicks hebben we opnieuw opgenomen om meer CPU ruimte vrij te maken + alle PowerCore plug-ins puur op de geluidskaart laten draaien (ipv. 50% kaart en 50% Computer CPU.)

Dit is een tussenkomst die we niet echt kunnen gebruiken tijdens het mixingproces, maar veel instrumenten = veel plug-ins = veel verbruik … dus moet er een tussenkomst plaatsvinden. 

mei 10, 2011

Tuesday May, 10 - Editing day 2

Er is veel gebeurd vandaag!
Allereerst heb ik de toms van Bamboo Avenue met Trigger bewerkt om ze een mooie, nieuwe sound te geven.

Ik heb verschillende toms uitgeprobeerd en ben uitgekomen bij een berken set. Deze klinken lekker fris bij de rest van het drumstel en in de mix.
Trigger
Het was wel nodig om 1 fill bij te gainen omdat er anders 1 aanslag onder de detailgrens kwam te liggen en dus niet getriggered werd. Ik kon ook natuurlijk de detailgrens omlaag halen, maar dan kwamen er extra tom aanslagen die veroorzaakt werden door de nagalm van een aanslag ... Dit willen we natuurlijk niet en daarom dat ik de fill sterker heb gemaakt. Ook hierdoor blijft de onderlinge dynamiek aanwezig. Nadat ik met de verschillende settings van Trigger heb geprutst, ben ik echt gaan beseffen wat een prachtige plug-in het is.

Nadat ik de toms van Bamboo bewerkt had, heb ik de sound gezocht voor de kickdrum van The Homeless.
Ik was in het begin niet zeker hoe ik Trigger aan de praat kreeg zodat hij luisterde naar het MIDI signaal. Ik kreeg hem enkel aan de gang met het audiosignaal. Op zich kan dit ook, maar dan vergooi je het hele nut van opnemen in MIDI + heb ik de velocity waarden voor niets aangepast.
Ook hier moest ik weer alle instellingen van Trigger aanpassen zodat er geen valse triggers de kop opstaken. Altijd leuk om te experimenteren.

Gisteren hadden we samples getrokken van elk elementen van mijn drum en vandaag konden ze hun dienst al bewijzen!

Op het einde van een nummer wanneer de gitaren uitlopen had ik nog enkele (onnodige) accenten op cymbalen gespeeld. Dit wou ik uiteindelijk niet hebben. Spijtig genoeg kon ik niet gewoon het hele stuk wegknippen of affaden. Dit was onmogelijk geworden omdat ik net voor de accenten nog een lange cymbaalslag had gegeven.
Dit cymbaal stond op alle microfoonsignalen en wanneer ik probeerde te faden of het deel wegknipte, was dit duidelijk merkbaar in de nagalm van het cymbaal.

Rechts onderaan de onnodige accenten. Links het cymbaal. 
Ik heb dan de laatste cymbaalslag vervangen door een gesampelde cymbaalslag. Deze bevat geen overig materiaal op de microfoons en kon dus lang uitklinken, over de onnodige accenten heen.
De sample bedekt de onnodige accenten zodat deze niet meer in de mix zitten. 
Op het einde van de dag kreeg ik nog een kreeg ik nog een kleinere opdracht van Stefan. Ik moest 9 lijnen met vocals van een zanger opschonen en affaden. Dit is een routine edit klus, maar al gauw bleek dat er echt wel veel vocals in de file stonden.
extreem uitgezoomed, konden nog niet alle vocals op het scherm :p 
Na een uurtje was ik klaar met deze opdracht en konden de MP3 files gebounced worden (geëxporteerd worden).

Morgen gaan we verder met het mixen van Bamboo Avenue en kan ik hoogstwaarschijnlijk ook verder werken aan de sound van de drums van The Homeless. Met Trigger ga ik sowieso kick en snare vervangen ... voor de toms weet ik het nog niet, maar waarschijnlijk verkies ik voor de natuurlijke sound. van mijn toms.

mei 09, 2011

Monday May, 9 - Editing day 1

Aangezien we enkel in het weekend opnames doen, is het editwerk telkens mooi verdeeld per week. Zo moet ik niet op het einde van de recordingsessies nog alle instrumenten editten, maar kunnen we direct beginnen met mixen.

Vandaag heb ik eerst nog wat resterend editwerk afgemaakt voor Bamboo Avenue. Ik had de toms al allemaal afgefade en opgeschoond, alleen waren mijn fades niet echt juist ingesteld.
Om het beste resultaat te bekomen moet je telkens infaden met 10ms en uitfaden met ongeveer 1600ms. Uitfaden is altijd veel belangrijker dan infaden aangezien er altijd nog (bijna onhoorbaar) geluid aanwezig is nadat de noot al lang gespeeld is. Daarom is de fade-tijd ook zo verschillend.

Nadat de toms van Bamboo herdaan waren, ben ik begonnen met de kickdrums van The Homeless te editten.
Het mooie aan de MIDI kickdrum is dat de hardheid (velocity) van de aanslagen effectief zichtbaar wordt weergegeven. De module kan 128 niveau's in hardheid onderscheiden en geeft deze weer zoals hieronder wordt afgebeeld.
Velocity of hardheid van kickdrum aanslagen (opgenomen met MIDI)

Allereerst heb ik de velocity van de aanslagen allemaal wat consistenter gemaakt. De zachtere aanslagen heb ik iets naar boven getrokken zodat er geen lege gaten komen te zitten in de partij. Wanneer de lagere frequenties in een mix wegvallen is dit heel duidelijk en storend.

In tegenstelling tot live triggering kan je hierbij dynamiek van de slagen onderling, behouden. Niet alle aanslagen worden versterkt tot een bepaalde hardheid, maar je kan bv. aan alle aanslagen een aantal eenheden toevoegen. Ook kan je bv. alle aanslagen die onder een bepaalde grens zitten (bv. 65) verhogen tot 90. De dynamiek tussen de luidste kicks en de stillere wordt dan nog steeds behouden. Dit zijn allemaal grote voordelen tegenover live, waarbij de trigger alle aanslagen op het max. niveau (127) worden uitgestuurd. Natuurlijk is dit live ook de bedoeling, maar dit is niet gewenst wanneer je een zekere natuurlijke feel wil behouden.
Veel mogelijkheden om de velocity te wijzigen ...

Ook een niet te onderschatten voordeel aan MIDI kickdrum is dat de aanslag op geen enkele microfoon binnenkomt ... de acoustische frequentie is zo laag en stoort werkelijk alles. Dit probleem hebben we nu niet en editten wordt daarmee veel makkelijker.

Nadat de kicks allemaal bewerkt waren heb ik de tom tracks schoongemaakt en afgefaded waarna ik hetzelfde heb gedaan met de eerste bass tracks.

Toen Stefan in de studio kwam heeft hij me nog een andere manier getoond om te werken met Trigger. Deze ga ik waarschijnlijk toepassen bij Bamboo Avenue en heeft voor dit genre wel voordelen aangezien toms daar zelden gebruikt worden.

Ook hebben we de drumsamples getrokken. Dit houdt in dat ik met een hardheidverhouding van 1 tot 5 moest slaan op elk element van de drum dat akoestisch werd opgenomen. We doen dit omdat wanneer je op één element slaat, alle microfoons een signaal binnenkrijgen. Een foute aanslag kan je dus niet enkel aanpassen op de track waar de fout zich bevindt. Dit zou enorm hard opvallen omdat op de rest van de microfoons nog steeds de foute toon aanwezig is. We vervangen de eventuele foute aanslagen dan met een gesampelde aanslag op alle sporen en zo blijven de tracks allemaal mooi 'echt' klinken.

Daarna konden de microfoons, statieven en mijn drumstel terug opgeruimd worden. Volgend weekend tracken we 2 dagen de gitaren en morgen werk ik verder aan de bass + hou ik me bezig met Trigger en heel wat toms, snares en kickdrums ... ;-)

The Homeless - Recording day 2 - Bass

Zondag 8 mei
Gisteren waren alle drums al opgenomen dus we konden direct aan de volgende stap van het proces beginnen. Mijn drumstel blijft nog staan in de opnameruimte omdat we de drumsamples nog moeten tracken.

Vincent kwam in de studio en samen met hem hebben we een goeie sound gezocht voor de bas. We hebben met 3 lijnen gewerkt. Een droog DI-signaal, de SansAmp RBI en ook met een lijn via een MXR Bass Distortion pedaaltje.
We nemen de 3 lijnen tegelijk op omdat we, vertrekkend van de basgitaar, het signaal splitten naar de verschillende pre-amps en pedaaltjes. Zo moet de (bas)gitarist maar 1 keer spelen voor 3 (of meer) lijnen.

Het tracken ging vrij vlot en na alle songs te hebben overlopen stond de bas er voor de grootste lijnen op.

Morgen begin ik aan het eerste edit werk voor The Homeless en werk ik verder aan Bamboo Avenue. Ook zullen we de drum samples tracken.

The Homeless - Recording day 1 - Drums

Zaterdag 7 mei
1ste opnamedag voor band 2 van m'n stage: 'The Homeless'. Van deze band ben ik zelf lid en dus bekijk ik dit opnameproces ook volledig anders ... En natuurlijk hebben we het hier ook over een andere band met andere muziekanten én een volledig ander muziekgenre. De benadering voor deze opnames is dus sowieso volledig anders.

Om te beginnen zat ik deze keer zelf in de opnameruimte om mijn drums op te nemen en niet aan de computer.

Nog een (groot) verschilpunt met Bamboo Avenue is dat we hebben gekozen om het natuurlijke gevoel zo hoog mogelijk te houden. Om dit te bekomen hebben we gekozen om de opnames te doen ZONDER click track. Wonder boven wonder klinkt het nu toch strakker dan met.

De microfoon- en pre-amp keuzes waren net dezelfde als die van Bamboo Av, met als enige verschil dat mijn stereobeeld van de 2 overhead microfoons ietsje beter was. De reden hiertoe was dat mijn bekkens beter verdeeld waren over de ruimte/mijn drumstel.

Na de soundcheck konden we beginnen met tracken en na enige tijd was ik warm gespeeld dus ging het des te vlotter. Dit is wel de eerste keer dat ik opneem met een band waar mijn drumlijnen niet voor 100% vast liggen. Ik improviseer veel en drum nooit echt volledig hetzelfde. Dit heeft zowel positieve als negatieve kanten.

Midden in het tracken bleek er tijdens de stillere stukken hier en daar een vreeld geluid op de microfoons te staan. Dit geluid was blijkbaar afkomstig van mijn drumkruk. Deze is al wat ouder en er zitten wat deeltjes los ... we hebben mijn kruk dan vervangen door een stoeltje met wat extra kussens en daar heb ik dan de rest van de songs op getracked. Op zich zat ik iets te laag aan m'n kit maar dan waren we toch zeker dat er geen storende bijgeluiden in de opnames zouden zitten.

Morgen doen we bas en als het kan al de sample tracking voor de drums!

M'n drumset met microfoons,  klaar voor gebruik.
Hier kan u een kleine preview zien van het tracken van de drums (bedoeld als promo voor de band.)

mei 06, 2011

Friday May, 6 - Recording for our dissertation

Laatste dag in België en vandaag is het hele SLYM-team samengekomen in Alfacam om stem van de verteller van ons eindwerk op te nemen. 
In Alfacam beschikt KdG, buiten de gewone lokalen, ook over een inleescel en een ProTools LE systeem. 

De microfoon die we gebruiken  is een Neumann TLM 103D condensator. Deze wordt aangesloten op het ProTools systeem via een MBox 2 Pro, een van de kleinste interfaces om te werken met PT. 
Hier kunnen maar 2 microfoons op worden aangesloten, maar dit is net genoeg voor deze job.
Neumann TLM 103D

MBox 2 Pro
De 2de microfoon was een gewone Shure SM 58 en deze gebruikten we aan onze kant om met de spreker te communiceren. 

Het inlezen ging vrij vlot, we hebben genoeg takes overgedaan zodat we zeker geen materiaalarmoede hebben. Zijn stem klinkt ook echt goed en is zeker bruikbaar voor de documentaire stijl die we willen creëren. 

Op zich heeft dit niet veel met mijn stage bij heartwork te maken, maar omdat ik nu toch met PT werk kan het wel beschouwd worden als een (klein) onderdeel. 

mei 04, 2011

Wednesday May, 4 - Mixing day 3

De (tijdelijke) eerste mix kreeg vandaag pas echt een vorm. Hij zal dan hoogstwaarschijnlijk binnenkort kunnen opgestuurd worden richting Bamboo Avenue voor beoordeling. We zullen dan (hopelijk) feedback krijgen van de band zodat we verder kunnen fine tunen tot ook zij voor 100% tevreden zijn.

Stefan heeft nog meer vorm gegeven aan de gitaren en verder gezocht naar de beste combinatie van microfoons en pre-amps voor een mooie sound te verkrijgen. Hij had voordien al verschillende settings gemaakt voor de combinatie van JMP-1 met 1 microfoon.
Aangezien we nu voor een andere combinatie kiezen (solo klinken de gitaren dik in orde, maar wanneer ze in de mix komen met de andere instrumenten zijn ze teveel op de voorgrond) moeten de EQ-ing, compressie en andere dynamics aangepast worden aan de nieuwe opstelling.

Verder hebben we geluisterd naar de mix op de hi-fi boxen. De sound is hier volledig anders dan op de studioboxen en eigenlijk moet je hiernaar je mix afstellen. Niet veel thuisgebruikers hebben een speakeropstelling zoals in een studio. De muziek zal dan ook het meeste van de tijd beluisterd worden op een hi-fi opstelling.

Ik ben vertrokken richting huis voor 3 dagen en Stefan doet nog de hele dag verder aan de mix. Benieuwd!

Tuesday May, 3 - Mixing day 2

Er is weer veel gebeurd vandaag! Geweldig leerrijke dag, eerst zelfstandig en later op de dag samen met Stefan. 

Aan volgende zaken heb ik zelfstandig gewerkt:

  • De rimclicks met Trigger verder afgewerkt (vervolg van vorige dag), ze hebben nu een mooie sound en passen goed bij de gewone snare sound,
  • Verschillende compressie plug-ins uitgebrobeerd voor de basgitaar,
  • Compressie en galm toegevoegd aan de blazers.
1 compressor die ik gebruikt heb voor de basgitaar was de iZotope Alloy. Gisteren had ik het hier al over en vandaag mocht ik er voor de eerste keer zelf mee werken. De mogelijkheden die deze plug-in biedt zijn oneindig.

iZotope Alloy compressie
Na enige tijd zoeken was ik toch semi-tevreden over de parameters van de compressie. Het was zeker geen simpele opdracht want de bassist had geen vast speelniveau en heel wat uitschieters waardoor het niveau bij een paar enkele noten overstuurde. Daarom moest ik alle songs afluisteren en zien of de instellingen voor elke song konden gebruikt worden ... 

Voor de blazers heb ik gewerkt met de Smack! compressie plug-in en de VS33 Source Reverb van T.C. Electronic. Deze heeft een pre-set 'Smokey Sax' die speciaal gemaakt is voor het toevoegen van reverb bij blazers. 

VS33 Reverb plug-in met pre-set 'Smokey Sax' (andere parameters)
Nadat ik wat gespeeld had met de parameters kwam ik tot een heel mooi 'street/jazzy' effect voor de alt sax. De tenor en de trompet heb ik ook reverb gegeven met deze plug-in maar wel met andere parameters. Hetzelfde geldt voor de compressie. 1 algemene blazerscompressie deden een paar blazers hier en daar te niet en dus heb ik verschillende parameters ingesteld. 


Na 5u kwam Stefan in de studio en hebben we samen nog vanalles gedaan + heeft hij me weer veel nieuwe dingen laten zien die handig/cruciaal zijn tijdens het mixen. 

Sidechain compressing

In een mix kan het zijn dat je na enige tijd een overdaad krijgt aan bastonen. Een algemeen gebruikte techniek om deze hoeveelheid bas in toom te houden is 'Sidechain compression'.
Wanneer je deze compressie toepast, wordt de basgitaar gecompressed wanneer deze samenspeelt met een (bepaalde hoeveelheid) kickdrum. Er wordt dus niet altijd compressie toegepast, enkel wanneer er echt een overdaad is. Dit is in sommige muziekstijlen al meer nodig dan in andere.
Alweer iets waarbij de iZotope Alloy uitblinkt, want deze plug-in biedt de mogelijkheid tot sidechain compressie. 

Noveltech Character

Geniale plug-in (ondermeer door UK magazine "Sound On Sound" gezien als één van de meest essentiële ooit) waarvan eigenlijk niemand weet wat hij juist doet. Wat men wel weet is dat hij frequenties, die als prettig ervaart worden, gaat versterken door een mix van multibandcompressing en EQ-ing toe te passen. Het geniale is dat het niet klinkt alsof er compressie en EQ-ing is toegepast.

Er zijn hele ladingen plug-ins waarbij er een prachtige (en ingewikkelde) user interface beschikbaar is met verschrikkelijk veel mogelijkheden voor aanpassing van parameters ... maar toch zullen deze er niet in slagen om je volledig tevreden te stellen. Bij deze plug-in is het net het tegenovergestelde: Er zijn 5 grote draaiknoppen waarvan niet altijd duidelijk is wat ze nu juist doen en toch voegen ze nét dat toe wat je mix echt doet uitblinken.

Noveltech Character plug-in

Deze plug-in is voor verschillende instrumenten bruikbaar. Hij is voornamelijk goed om emotie en articulatie naar voor te brengen bij zanglijnen. Voor de cleane gitaarpartijen kon hij ook dienen. 

Mixing van de lead gitaar

Om de lead lijnen een meer distinctieve sound te geven hebben we nog een nieuwe plug-in gebruikt. De iZotope Vinyl bootst het geluidseffect van een oude vinyl plaat na. 


Met lichte parameterintellingen geeft deze plug-in een heel mooi resultaat, maar hij kan meer! Je kan via een draaiknop 'scratch' geluiden toevoegen aan een instrument. Dit leek ons een tof intro-effect voor één bepaald nummer. We hebben dan een nieuwe AUX bus voor effecten aangemaakt en een re-record laten lopen van het begin van het nummer met deze plug-in. Het begin klinkt nu echt intro-achtig en wanneer de andere instrumenten invallen, klinkt de middelste gitaarpartij terug normaal. Een leuke toevoeging! 

Mixing van de keyboards

Zoals ik al gezegd had in vorige blogposts hebben we de DB-33 Hammond plug-in gebruikt om de keyboards een mooie startsound te geven. Na het beluisteren van enkele nummers met keys, vonden we de gekozen sound toch net iets te ijshockey-achtig. 

SansAmp PSA-1
Tech21 SansAmp kennen we van de pre-amps voor bas gitaar ... de Tech21 SansAmp PSA-1 plug-in werd gemaakt voor het 'crunchen' van gitaren maar wordt hier in werkelijkheid helemaal niet voor gebruikt. Ook het oorspronkelijke doel van de hardware versie van deze plug-in wordt volledig genegeerd door gebruikers. 
Daarentegen wordt hij wél gebruikt voor het vormgeven van onder andere keyboardsounds. We hebben een mooie sound gekozen voor de keyboards, zonder dat we de oorspronkelijke wens van de toetsenist uit het oog hebben verloren. 

Fiddles of the day

Elke dag kent naast de positieve vooruitgang ook altijd wel enkele problemen ... 

1. 
Doordat de bassist een passieve gitaar gebruikt heeft om zijn partijen in te spelen was er na compressie een duidelijke (en irritante) ruis aanwezig. Deze was enkel merkbaar wanneer je in solo-modus naar de bas luisterde ... maar toch hebben we deze weggewerkt. Zo'n ruis gaat altijd wel andere elementen in de weg zitten, ookal is hij in feite niet merkbaar in de mix. 

We hebben de ruis eerst opgezocht met de EQ van de iZotope Alloy, om hem vervolgens daarna af te zwakken met een multiband gate. Een gate gaat pas open vanaf dat het inputsignaal boven een bepaalde threshold komt te liggen. Alle signalen onder de threshold worden met een bepaalde ratio afgezwakt en dus niet doorgelaten. 

2. 
Stefan merkte auditief op (jaja, auditief ... ) dat 1 gitaarlijn uit fase stond met de 5 andere lijnen (van 1 partij). 


U kan op de afbeelding zien dat de sinustop van de blauwe gitaarlijn eigenlijk onderaan hoort te zitten, net zoals de andere partijen. Het gevolg van een fasedraaiing kan overal verschillen. Het effect hier was dat al het laag verdwenen was uit de gitaarmix. De oorzaak hiervan was dat de blauwe lijn (opgenomen met de JMP-1 pre-amp) voor liep op de andere partijen, die opgenomen waren met microfoons. De electronische weg "pre-amp --> geluidskaart" is altijd kleiner dan de weg "versterkertop --> speaker --> microfoon --> pre-amp --> geluidskaart". 

Met de TimeAdjuster plug-in kunnen we niet alleen één partij met een bepaald aantal samples vertragen of versnellen. We kunnen ook simpelweg de fase terug omdraaien waardoor we terug de originele klank terugkrijgen. 

Hiermee eindigde de welgevulde dag vol nieuwe ervaringen. De mix van Bamboo Avenue krijgt alsmaar meer vorm! 

mei 02, 2011

Monday May, 2 - Editing day 6

Allerlaatste dag van het editten vandaag! Enkel de blazers en de basgitaar tracks moesten nog opgeschoond worden.
Hier en daar was wat meer werk nodig aangezien de 3 blazers niet altijd wisten wie welke partij speelde ... maar al bij al denk ik wel dat de meeste fouten uit de tracks zijn weggewerkt.

Verder heb ik ook de rimclicks uit de originele snare tracks weggehaald. Zij triggerden de plug-in Trigger zodat ook de clicks werden vervangen door een gewone snareslag.

Ook de basgitaar tracks zijn nu overal mooi afgefaded en alle onnodige bijgeluiden.

Verder heeft Stefan me (ter info) de eerste stappen van mastering getoond. Mastering is het bewerken van stereosporen. Zoals een laatste laag vernis, maakt mastering het verschil tussen een goed klinkende mix en een professioneel klinkende master. Pieken (van bv. de drums) worden door ondermeer limiting gelijk gebracht met de andere tracks, waardoor de algemene mix luider kan.
Heartwork studio heeft verschillende plug-ins voor het masteren van een mix. De iZotope Ozone is de eerste waardoor een stereomix doorgaat.

iZotope Ozone mastering plug-in
De nieuwste plug-in van heartwork is de Slate Digital FG-X. Deze plug-in komt van dezelfde ontwerper als Trigger, namelijk Steven Slate.

Slate Digital FG-X
Natuurlijk was deze dag enkel als inlichting voor wat nog moet komen. Deze stappen zijn pas voor het allerlaatste.
Morgen mag ik weer zelfstandig werken. Ik ga de sessie nog verder klaarmaken voor het komende mixingproces en ga compressie toepassen op de bas en de blazers. Met de 3 meest gebruikte compressors  moet ik mogelijke settings aanmaken zodat Stefan later makkelijk kan verder werken tijdens de mixing.

Sunday May, 1 - Live mixing ForgetToForgive

Een 2-tal weken geleden had ik van Stefan de opdracht gekregen om de PA voor ForgetToForgive te voorzien op een optreden.

Deze dag was nu gekomen. Toen we daar aankwamen, maakte ik een praatje met de soundman van dienst. Verder geen woord hierover maar het was duidelijk waarom FTF voor een eigen geluidsman had gekozen in deze venue. Begrippen zoals "line check", "DI box" en "Instrumentenmicrofoon" waren volledig vreemd voor deze man.
De tafel van dienst was een ietwat oudere Soundcraft maar was goed genoeg voor deze zaal.

De soundcheck verliep vrij vlot en op een 5-tal minuten kon FTF beginnen met spelen. Het is altijd leuk om voor vrienden het geluid te doen omdat je dan ook weet wat zij willen. De show was wel hard uitgelopen maar dit was zeker geen domper voor het aanwezige volk. Ash, de oude zanger van FTF, kwam op het einde 2 nummers meezingen en daarmee ging het volk volledig los.
Verder speelden die avond ook nog Betraying The Martyrs uit Frankrijk + oude kennissen 'My Autumn' uit Rusland. Spijtig genoeg mocht ik het geluid niet doen van deze bands ... want dit is altijd een mooie kans. Veel geluidsmannen geraken zo van start omdat ze 'toevallig aanwezig waren' op de dag dat een grotere band moet optreden. Natuurlijk is dit far-fetched, but you never know ;-)

Hoe dan ook een zeer leuke én leerrijke dag!

Sunday May, 1 - Mixing day 1

De eerste dag waarbij we echt al van mixen hebben kunnen spreken. De orginele AUX bussen hebben we verwijderd om wat orde te scheppen in de sessie. Bij het mixen krijgt bijna elk instrument zijn eigen AUX bus ...

We hebben het drumstel voorzien van bussen voor de toms, snare, kick en de overheads.
Al deze verzamelende drumbussen routen we naar een 5de bus waarmee we een 'ruimte' creëren. Deze wordt gemaakt door de TC Electronic VSTW MegaVerb plug-in en geeft dus als het ware een ruimtelijk effect aan de drums.

Het eerste wat we gedaan hebben is een goeie sound gezocht voor de kickdrum en de snare. Dit doen we door te werken met de plug-in 'Trigger' (zie vroeger). Deze software is zo krachtig dat we enkel een registratie nodig hebben van de drummer die 'ergens' op slaat. We kunnen deze registratie dan laten klinken hoe we willen. (eigenlijk dezelfde werkwijze als MIDI maar dan op audiovlak)
We hebben daarom ook een duplicaat track gemaakt van de snare voor deze reden. Op de gedupliceerde track draaien we Trigger en uiteindelijk mixen we dan de sample in, samen met het originele snaregeluid om niet teveel eigenheid van de originele sound te verliezen.

Fiddle 1: De rimclicks die zich in de gedupliceerde snare track zaten, waren net luid genoeg om Trigger te doen reageren en het signaal te vervangen door een full-on snare hit. Hierdoor kregen we een vertekend beeld van de songs aangezien er nu geen rimclicks meer zijn. Dit moet ik morgen oplossen door de gesamplede snare tracks op te schonen.

Fiddle 2: Trigger is een vrij zware plug-in en aangezien we één van de 3 tracks van bv. de snare door Trigger laten lopen, komt deze een aantal samples achter te liggen op de andere 2. We lossen dit op door de standaard TimeAdjuster van ProTools op de twee overige tracks los te laten. Hij vertraagt (of versnelt) een track met een opgegeven aantal samples waardoor alle tracks terug in lijn lopen met elkaar.

More plug-ins! 

De iZotope Alloy is een magnifiek ding. Het is een verzameling van met elkaar corresponderende functies zoals compressie, EQ-ing, transcient, limiting, ... Deze plug-in heeft ook ongeloofelijk veel pre-sets waarvan je kan vertrekken om tot een echte sound te komen voor een geselecteerde track. Met de hieronder getoonde 'transient' functie bepaal je alles omtrent aanslag van bv. een snare of een kickdrum. 

De Transient functie van de iZotope Alloy plug-in
We werken altijd volgens de referentiemuziek die de band ons gegeven heeft. Deze laden we ook in in ProTools en we luisteren afwisselend of we in de buurt komen van de verkozen sound. Natuurlijk streven we niet naar een kopie van de referentiemuziek ... het idee alleen al is absurd.  

Nog een plug-in waarmee we nauwkeurig een referentiesound kunnen bereiken is de VST Assimilator. In deze plug-in kan je een referentietrack afspelen (learn target) en hij neemt dan alle gebruikte frequenties over en zet deze uit op een grafiek. Daarna speel je je ProTools file af en ook hiervan neemt de plug-in de frequenties over. Deze twee grafieken worden geanalyseerd en op basis van deze vertelt de plug-in je welke frequenties je mist om dichtbij de referentiesound te komen. 

VST Assimilator (T.C. Electronic)
Deze dag was echt geweldig. Het project krijgt stilaan vorm (sound) maar de eindstreep is nog lang niet in zicht.

Saturday April, 30 - some edits + roadtrip!

Ik moest rond half 11 in de studio zijn om nog wat verder te werken aan de blazers van Bamboo Avenue.

Terwijl ik hiermee bezig was, was Stefan volop bezig met zijn materiaal aan het klaarmaken voor een optreden. Hij valt tijdelijk in als backup gitarist voor de hardcore band 'Bloodtrial', die die dag een optreden moesten spelen in Arnhem.
Ik mocht mee op roadtrip om op de show de PA te voorzien voor de band (en natuurlijk ook om als gear slaaf te dienen.)

Nadat het materiaal ingeladen was konden we vertrekken voor een rit van 2u richting Arnhem. Het was die dag ook Koninginnedag en zo een volksverhuizing had ik nog nooit gezien ... Het oranje rariteitenkabinet aanwezig op de show was geweldig, waardoor de sfeer er ook al vlug inzat.

Het geluid doen stelde zelf niet zoveel voor omdat het een vrij kleine zaal was waardoor er maar weinig  versterking nodig was.
Ik heb een vlugge line check gedaan + zang, kickdrum en een beetje van Stefan's gitaar in de mix gestopt. Stefan stond recht voor zijn cabinet en blokkeerde dus veel van het directe geluid (omdat het podium lekker klein was).
Na de show hebben we alles ingeladen in de bus en zijn we vrij direct terug vertrokken richting Heerlen. Rond half 12 waren we thuis.

april 29, 2011

Friday April, 29 - Editing day 4

Nadat gisteren de vocals waren afgewerkt, heb ik vandaag verder gewerkt aan het editten van de toms van de drummer.

Wanneer dit klaar was ben ik begonnen aan het editen van alle gitaarpartijen (en dit zijn er veel). Er zijn 2 gitaristen die elk links of rechts staan gepanned met een eigen AUX bus. Dit zijn de cleane lijnen. Beide gitaristen hebben ook distortion lijnen ingespeeld + één gitarist heeft nog eens lijnen ingespeeld die niet gepanned worden maar in het midden worden afgespeeld als overdub/leadlijn. Al deze tracks moesten bewerkt worden zodat er ook hier geen bijgeluiden zouden optreden in de finale mix.

Voor morgen staan de bas en de blazers op het programma. Dan zijn we rond met het editten en kan het mixen beginnen ... Een hele belangrijke stap van het post-productieproces want hier wordt de echte 'sound' gegeven aan de band en worden alle instrumenten onderling met elkaar gemixed (duh).

On a lighter note: Tijdens de recordings van Bamboo Av. zijn er foto's genomen ... nu kan u heartwork van de binnenkant bewonderen ;-) Photo courtesy of Winny Man.

Het drumstel, volledig opgesteld met mics, klaar om bespeeld te worden. 
Recording ... 
Next to the master ;-) 
Prepping for guitars!