Header

mei 30, 2011

Saturday May, 28 - Mixing

We hadden een paar dagen geleden een waslijst met eisen gekregen van Bamboo Avenue. Zij hebben ondertussen hun eerste mix gekregen en hebben na het beluisteren allerlei opmerkingen onze kant opgestuurd.
Hier zijn we zeker dankbaar om, want het is altijd beter wanneer een band verschillende aandachtspunten opgeeft ... zo kunnen we ons goed schikken naar de wensen van de klant. Wanneer een band net het tegenovergestelde zou doen en bij alles zou zeggen dat het 'ok is', zijn we geen stap verder.

Bamboo Av. had vooral opmerkingen over het luider of stiller zetten van bepaalde elementen in de nummers. Op sommige plaatsen moesten de blazers luider, op andere de zang stiller en de bassit had ook meegegeven dat hij een iets andere sound wou voor zijn partijen.

Algemeen lossen we in dit stadium van mixen zo'n wensen op met 'automation'. Dit is het automatisch luider of stiller zetten van bepaalde instrumenten. We kunnen dit niet doen in het mix venster van ProTools omdat dan in alle nummers bv. de basgitaar luider staat.

Automation stelt men in in het edit venster. We duiden het stuk aan dat luider of stiller moet en de schuiver (in het mix venster) gaat dan automatisch omhoog of omlaag wanneer de aangeduide passage langskomt.
Automation toegevoegd op de AUX bus.
Automation toegevoegd op audio niveau.
Automation is heel handig maar brengt ook negatieve zaken met zich mee. Nadat er automation is toegevoegd op een spoor, antwoordt de schuiver niet langer aan manuele wijzigingen. De aanduidingen met automation krijgen voorrang.

Automation kan toegevoegd worden op een AUX-bus (bij voorkeur) en op audio niveau. Op de AUX-bus werkt de automation dan ook op alle sporen die in de bus toekomen en op audio niveau werkt de automation enkel op het spoor zelf. 

Geen opmerkingen: