Header

mei 22, 2011

The Homeless - Recording day 5&6

Vocals baby!
Dit weekend zou volzitten van de energie aangezien de recordings van hardcore band The Homeless afgewerkt worden.
The Homeless hebben niet alleen screams maar ook cleane zang en een paar kleine stukken 'gang-vocals'. Dit zijn stukken waar er meerdere mensen tegelijk roepen om het effect van een schreeuwende massa na te bootsen.

Zaterdag
Vandaag was de zanger al vlug in de studio; het beloofde een lange en zware dag voor hem te worden. Zangers werken met een zeer fragiel instrument en vooral voor een hardcore band wordt het werken op een harder stemniveau, al vlug overbelastend.

Het ingainen van een roepende zanger is altijd vrij moeilijk en in tegenstelling tot Bamboo Avenue, waar de zang vrijwel op 1 niveau zat, was het hier even fine tunen.
Ook voor de cleane zang en backings (die gedaan worden door Cliff, de gitarist) waren er andere instellingen nodig op zowel microfoon als pre-amp. Om niet teveel te hoeven veranderen aan de instellingen van het materiaal, hebben we telkens bij het wisselen van zanger de microfoon op een andere kanaal geprikt. De GoldMic pre-amp heeft 2 kanalen. Zo konden Bjorn en Cliff elk hun eigen instellingen hebben.

Uiteindelijk ging het recorden voor Bjorn vrij vlot, maar na 3 nummers hoorden we dat zijn stem wat stiller en heser werd. Het is dan ook zeer belastend om ongeveer 4u aan een stuk te staan schreeuwen terwijl een zanger live maar een half uurtje zijn stem moet gebruiken.
We hebben dan beslist om te pauzeren en wat te gaan eten. Nadien zouden we zien hoe het met zijn stem ging om eventueel het laatste nummer af te werken.

Nadat we gepauzeerd hadden, liet Bjorn ons weten dat het niet meer voor vandaag was. Het is ook altijd belangrijk om niks te overhaasten, want het gevaar is dan natuurlijk dat de stem er dan niet met volle kwaliteit wordt vastgelegd EN dat hij nadien waarschijnlijk schade zou hebben aan zijn stembanden en keel.

Bjorn heeft dus niet meer gezongen, maar hij heeft wel nog een stuk tekst ingesproken. Dit is het einde van een nummer waar de zang veel zachter wordt en er niet meer mag geroepen worden. Hiervoor moesten we de pre-amp veel harder ingainen en de PAD knop van de microfoon op 0dB zetten. Het gevolg hiervan was dat het geluid van de hoofdtelefoon vrij hard mee in het signaal zat ...

We hebben dit opgelost door de microfoon te switchen van de GoldMic naar de RME pre-amp. Deze kan harder zonder dat hij begint te ruisen. Het niveau van de hoofdtelefoon hebben we ook lager gezet.

Er werden in totaal 3 nummers vandaag ingezongen ... het laatste nummer is voor morgen.

Zondag
Na gisteren was het eigenlijk spannend of Bjorn zijn stem volledig goed was om verder te gaan. Na een kleine opwarming (vaak is gewoon spreken of neuriƫn al voldoende om een stem op te warmen) konden we verdergaan met het werk.
Na een paar uur lag het nummer vast en konden we beginnen aan de group vocals.

Hiervoor hebben we de microfoon iets verzet van plaats in de opname ruimte. Zo konden er tegelijk 3 personen inzingen.
Ik heb 4 nieuwe sporen en een nieuwe AUX bus gemaakt om deze vocals op te nemen. De tekst die moest ingeroepen worden werd telkens 4 keer achter elkaar opgenomen. 3 personen x 4 lijnen = 12 personen. De sporen worden onderling nog enkele miliseconden ten opzichte van elkaar verschoven, zodat het effect van door elkaar roepen bekomen wordt.
Op zich zijn 12 personen nog niet zoveel, dus laten we deze week nog andere mensen langskomen in de studio om de tekst nogmaals in te zingen. Dan hebben we 24 mensen of misschien zelfs 36 mensen die in totaal de tekst roepen. Het is ook goed om andere mensen te laten zo roepen ... zo zijn er verschillende stemkleuren en -tonen die door elkaar roepen.

Hier kan u een stukje video bekijken van de vocalsessies (bedoeld als promotiemateriaal voor de band).

Morgen begint voor mij terug het editten en woensdag zullen we beginnen mixen!

Geen opmerkingen: