Header

mei 15, 2011

The Homeless - Recording day 3 & 4

Zaterdag 13 mei
Opnamedagen 3 en 4 voor The Homeless en op het programma: gitaren!

Ik heb weer enorm veel bijgeleerd en vooral op het vlak van gitaren zelf. Stefan heeft zoveel ervaring en dit is waar het hem ligt. Hetzelfde geldt volgens mij ook voor elke band die komt recorden ... iedereen die buitengaat, neemt zo een groot pakket aan kennis mee naar huis.

We hadden de amp- en microfoonopstelling al opgezet op vrijdag dus konden we direct beginnen met sound zoeken en soundchecken op zaterdag.
De eerste gitarist kon rond half 1 beginnen met tracken van 4 nummers, dus er was van geen tijdsdruk sprake. Het tracken zelf ging bij sommige nummers vlotter dan bij de andere, maar al bij al stonden de nummers vrij vlug vast.

Na de eerste gitarist konden we dus beginnen met het tracken van de 2de gitarist zijn lijnen. Natuurlijk heeft hij een volledige andere configuratie (gitaar, amp, box) om een mooie verschillende sound te krijgen tegenover de eerste. Wanneer deze sound goed verschilt, kunnen we ook het best mogelijke stereobeeld creëren.
Terwijl de 1e gitarist op een Orange Dual Tiny Terror versterker speelt met een Fender Telecaster gitaar, speelt de 2de gitarist op een Peavey 5150 met een LTD EC-1000 gitaar. Elke combinatie van gitaar en versterker bij elke gitarist klinkt anders.
We hebben ervoor gekozen om de microfoons te laten staan en beide versterkers door de Organge cab te sturen. Op zich veranderen de speakers (Vintage 30's) niks aan het geluid van de amp.

Tot onze grote spijt werd na enige tijd werd duidelijk dat sommige stukken niet klopten in toon met de eerste gitarist zijn ingespeelde stukken. Dit kwam omdat de eerste gitarist zijn gitaar niet juist geïntoneerd was op de stemming. Zo'n fouten hoor je natuurlijk pas wanneer de 2de gitaarpartij bij de eerste wordt bijgevoegd ...
Stefan heeft zich dan bezig gehouden met het intoneren van de gitaar.
Rond 9u waren we klaar met opnemen en alle andere rondhangende paperassen en dus beloofde zondag een harde en vermoeiende dag te worden.

Zondag 14 mei
Toen we in de studio kwamen was Stefan al terug bezig aan het juist intoneren van de Fender. Terwijl de eerste gitarist nogmaals nieuwe snaren kon opleggen, kon de 2de gitarist zijn lijnen inspelen. Dit ging vrij vlot en rond 13u30 konden we herbeginnen aan de eerste lijnen.
Uiteindelijk hebben we gekozen om deze te herspelen met de LTD gitaar omdat de Fender bleef ontstemmen na enkele aanslagen ... en aangezien een nummer juist beginnen en vals eindigen nog niet in is hadden we dus geen andere keuze.

Rond 20u waren we klaar met alle gitaarlijnen op te nemen en konden we spreken van een 100%-instrumenten-klare sessie!

Volgende week zaterdag en zondag zullen de vocals gedaan worden (zowel clean als screams als group vocals). Ik kijk er alvast naar uit en in de tussentijd kan ik beginnen editten aan de gitaarlijnen.

Hier kan u een kleine video bekijken van The Homeless met beelden uit de studio.

Geen opmerkingen: