Header

april 23, 2011

Bamboo Avenue - Recording day 8 - Keys + harmonic vocals

Dag 8: de laatste dag van de opnames voor Sander, Boris en manager Tom ...
To do:
  • Keyboard partijen toevoegen aan 3 nummers,
  • Extra vocals toevoegen waar nodig. 
Op zich ging het een iets rustigere dag worden omdat we dan ook een goed schema hadden opgesteld van aan het begin van de opnames. We hadden genoeg tijd uitgetrokken voor elk instrument en alles verliep zoals gepland, zodat we nu wat tijd over hadden.

First up was Boris en zijn keyboard. De opstelling hadden we gisteren al gemaakt dus ik moest enkel ProTools opstarten en de juiste tracks selecteren zodat we van start konden gaan. 
Het waren maar 3 nummers waar keys aan moest worden toegevoegd en na een paar takes stond het eerste nummer er al op. 

MIDI distantieert zich op vele vlakken van audio en het is dan ook merkwaardig hoe MIDI er uitziet in ProTools. Je ziet geen waveform verschijnen maar blokjes en stipjes die de toonhoogte van de noot aangeven, de lengte en de hardheid van aanslag (velocity).

MIDI noten in ProTools bovenaan, in het blauw
Samen met de MIDI informatie namen we ook een audiotrack op via DI. Op de verzamelende AUX bus wezen we dan een plug-in toe die de gespeelde data omzette naar geluid. We kozen voor de DB-33 Hammond Organ plug-in die met verschillende instellingen een mooi orgel geluid weergaf. 

DB-33 Hammond Organ plug-in

Nadat de keys opgenomen waren wou Sander nog op enkele nummers wat harmonische stukken inzingen die dan overlappend zouden werken met zijn originele vocals. Ik moet toegeven dat de gekozen stukken ook echt mooi uitkomen nu. 

Nadat dit gebeurd was ... zat het er op voor vandaag. Na nog even alle songs te hebben overlopen nam ik afscheid van Sander, Boris en Tom. Zij konden naar huis vertrekken en het eerste rudimentaire editwerk kon beginnen voor mij! 

Allereerst heb ik alle MIDI takes van 3 tracks herwerkt en verschoven naar 1 MIDI track voor een mooier overzicht. 
Ten 2de moesten alle personen die gezongen hadden (6 tracks in totaal) allemaal hun eigen spoor krijgen voor een goed overzicht te behouden. In  de mix later krijgt elke track ook zijn eigen volume dus dan is het belangrijk dat elke persoon zijn eigen spoor heeft zodat de dynamiek behouden blijft en geen opvallende uitschieters bevat.

Morgen komt de allerlaatste schakel van de Bamboo keten naar heartwork studio afgezakt voor een extra toevoeging: de trompet. 
Ik ben zeer benieuwd hoe dit zal verlopen ... een verslag van de dag komt sowieso online! 
In de komende dagen zal ik zelf de songs van Bamboo Av. moeten mixen samen met Stefan. Dit wordt ook een zeer uitdagend werk, maar ik kijk er toch naar uit. 

Geen opmerkingen: