Header

april 21, 2011

Bamboo Avenue - Recording day 6 - Alt Saxophone + backing vocals

Alweer een nieuwe muzikant met een nieuw instrument werd aan de mix toegevoegd vandaag!
Christiaan speelt de alt saxofoon en ook de eerste blazer van de drie.

Aangezien blazers geen electronisch instrument zijn, kunnen dus niet gestemd worden door er een kabel in de stoppen en te stemmen met een tuner. We hebben daarom een tom-microfoon aangesloten op de Korg en zo kunnen al de blazers toch duidelijk zien of ze correct gestemd staan of niet. Het is, ook voor Stefan, de eerste keer dat we blazers opnemen dus dit is vrij onbekend terrein.

Ik moest op voorhand onderzoeken hoe we de blazers gingen recorden en daaruit wisten we al wat voor microfoons we het beste konden gebruiken. Alleen wisten we nog niet waarom we best geen condensator microfoons konden gebruiken. Elke website of elk forum wist wel te zeggen 'dat je best geen condenser gebruikt' maar de reden vergaten ze telkens te vermelden. Stefan wou daarom toch ook onder andere een condensator microfoon gebruiken en zien wat er gebeurde.

Allereerst kozen we voor 3 microfoons waar Christiaan dan één voor één in speelde om te sound checken:
  • een Rode NT2-A (condensator microfoon)
  • een Shure SM57 (hogedruk instrumentenmicrofoon)
  • een Shure SM57 Beta (all around instrumentenmicrofoon) 
Al snel wisten we de reden waarom net je best geen condensators (met groot membraan) gebruikt bij het opnemen van blazers: je hoort langs alle kanten de wind langs de microfoon passeren. Vooral in een studio-omgeving is dit alles behalve handelbaar. 
Het verschil tussen de twee Shure microfoons was dan weer dat de 57 beta een warm signaal gaf tegenover het te droge en doffe signaal van de gewone 57. 

Van de gekozen 3 microfoons konden we er dus maar één deftig gebruiken. Daarom besloot Stefan om nog een ander type micro uit te proberen. Zoals je kon lezen in een vorige blogpost, bleek het gebruik van een kick drum microfoon ook positieve resultaten te geven. We hebben daarom de condensator microfoon en de SM57 vervangen door 2 lage frequentie microfoons. 
  • Een Sennheiser e602
  • Een t.bone BD 25 beta, de standaard kickdrum mic van Thomann
Sennheiser e602
De mooiste klank werd voortgebracht door de Sennheiser kickdrum microfoon. We hebben dan een blazersopstelling gemaakt met 2 microfoons, de SM57 beta en de e602. Deze werden op gelijke hoogte en onder dezelfde hoek opgesteld. 
Chris nam plaats voor de opstelling en nadat hij een persoonlijke hoofdtelefoonmix had gekregen kon hij beginnen met tracken. 

De meeste van zijn parijen lagen vast maar hier en daar wist hij in één take een frisse solo uit te vinden die heel goed bij de rest van de mix paste. 
Samen met Sander heeft hij dan nog een harmonie geschreven voor begeleiding van de gitaren en ook dit stuk kwam mooi uit. 

Nadat Chris zijn partijen waren ingespeeld, wou hij hier en daar nog wat backing vocals doen ter ondersteuning van Sander's stem. 
De opstelling voor de zang stond nog steeds klaar en dus konden we vlug van start gaan. Via de SPL Goldmic pre-amp met de 'Flair' knop ingedrukt kregen we een mooi resultaat. Deze 'flair' knop zorgt voor accentuatie in de Mid-High frequenties en doet de stem als het ware opleven en schitteren in de mix. Deze functie hebben we ook voor de vocals van Sander gebruikt en zullen we ook toepassen op de rest van de komende stemmen. 

Na een paar takes wou Tom, de manager van Bamboo Av., ook een lijntje backings inzingen. Dit hebben we gedaan en het klinkt echt goed. Julie, die morgen langskomt, gaat ook nog een stukje inzingen en samen met de stemmen van Sander en Christiaan gaat het refrein van deze song echt wel opvallen!

Doordat we toch wel een tijdje gedaan hebben over het kiezen van de juiste microfoons en de opstellingen voor Chris, zijn we uiteindelijk niet aan de keyboard toegekomen. Dit zal voor morgen zijn. Sowieso ben ik heel benieuwd wat de partijen van Chris gaan geven wanneer de andere blazers worden toegevoegd! Judgement day is right around the corner! 

Geen opmerkingen: